Λίγα λόγια για εμάς

Εκδόσεις Γεωρνταμιλή

Λίγα λόγια για εμάς

Οι Εκδόσεις Γεωρνταμιλή ιδρύθηκαν για την προβολή και την αναγνώριση του έργου του αείμνηστου Χρυσόστομου Φουντή, ο οποίος υπήρξε ο μοναδικός μοτοαεροπτεριστής αεροφωτογράφος καταγεγραμμένος στο επαγγελματικό επιμελητήριο της Ελλάδας και μέλος της UNESCO ως καλλιτεχνικός αεροφωτογράφος.

Μετά το τραγικό ατύχημα του Χρυσόστομου Φουντή, τον Αύγουστο του 2013, έχει γίνει σημαντική προσπάθεια αξιοποίησης αυτού του μοναδικού έργου, που αποτελείται από 700.000 αεροφωτογραφίες από την Ελλάδα και την Κύπρο και αποτελεί μεγάλη πολιτιστική και τουριστική κληρονομιά.

Το όραμα του ήταν να διαδοθούν οι ομορφιές της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

Το έργο του Χρυσόστομου Φουντή τιμήθηκε από τον όμιλο Unesco και από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 5 εκδηλώσεις προς τιμήν του στην Ελλάδα. Το έργο του συμμετείχε, επίσης, σε εκδήλωση της Unesco στο Ελληνικό Προξενείο στη Μπολόνια, ενώ τον Φεβρουάριο του 2015 το Υπουργείο Τουρισμού της Κύπρου σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα τίμησαν το έργο του για την προσφορά του στην Κύπρο.

Οι εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι οι εξής:

  • «Εν πτήση, Χρυσόστομος Φουντής» – Πινακοθήκη Πειραιά, Μάρτιος 2014
  • «Κεφαλλονιά από ψηλά» – Πολιτιστικό ίδρυμα Βεργωτή, Κεφαλλονιά, Αύγουστος 2014
  • «Κρήτη από ψηλά» – Φεστιβάλ “El Greco Fodele 2014”, Αύγουστος 2014
  • «Κύπρος από ψηλά» – “Σπίτι της Κύπρου” (Πρεσβεία της Κύπρου), Φεβρουάριος 2015
  • Παρουσίαση Λευκώματος “Flying in Greece”, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Μάιος 2017

Το 2017 ολοκληρώθηκε η έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο «Flying in Greece», το οποίο περιλαμβάνει 62 περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αεροφωτογραφίες ενός μοναδικού αρχείου.

Η παρουσίαση του λευκώματος πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαϊου 2017 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη υπό την αιγίδα της Unesco και τη χορηγική υποστήριξη της AEGEAN.

Το “Flying in Greece” με τη συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ταξιδέψει στις Ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, του Αμπουντάμπι, του Πεκίνου, του Τόκυο, της Μελβούρνης και το προξενείο της Νέας Υόρκης.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα με το “Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού” έχει πάρει μέρος μέχρι στιγμής σε τρεις διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, στην “24η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου” (23-27/8/2017), στην “30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας” (6-10/9/2017) και στην “69η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης” (11-16/10/2017).

Το “Flying in Greece” εκδόθηκε το 2018 στην Ουκρανική γλώσσα για λογαριασμό του ιδρύματος Μπούμπουρα.