Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ στο “FLYING IN GREECE”

Ο αείμνηστος Χρυσόστομος Φουντής συνεχίζει να απογειώνει την Ελλάδα μέσα από τις πανέμορφες φωτογραφίες του λευκώματος “Flying in Greece” των εκδόσεων Γεωρνταμιλή.
Μέσα από τις σελίδες του αναδύεται το φως, η τοπογραφία, η ιστορία και οι μοναδικές ομορφιές της Ελλάδας. Μας ταξιδεύει και μας κάνει να ονειρευόμαστε. Μας κάνει να νοιώθουμε ότι είμαστε κι εμείς κάπου εκεί.

Αναδύεται επίσης και ο περιπετειώδης χαρακτήρας του δημιουργού τους, το μεράκι και η αγάπη του για την Ελλάδα. Ένας ασυνήθιστος συνδυασμός περιπέτειας και τέχνης μέσα από τον οποίο κερδισμένη βγαίνει η χώρα μας. Ένας μοναδικός ταξιδιώτης του ουρανού, που θέλησε να μας δείξει και να μοιραστεί μαζί μας άλλη μια πλευρά της Ελλάδας, πώς μια χώρα και οι ομορφιές της μοιάζουν να περιπλανώνται μεταξύ γης και ουρανού.

Δεν είναι τυχαίο που το εξαιρετικό αυτό λεύκωμα αλλά και η προσωπική συμβολή του Φουντή αγκαλιάστηκε από σημαντικούς φορείς όπως η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, της UNESCO και Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το βιβλίο μάς δίνει μια πνοή ιστορική και θεϊκή. Η αξία του έργου του και η ίδια η ύπαρξη του Φουντή, οι αέρινες περιπλανήσεις του για να επιστρέψει πάλι στη γη, από κει που προήλθε.

Η δουλειά του αφήνει παρακαταθήκη και η ίδια του η περιπλάνηση δεν είναι μάταιη. Η ματιά του, η σκοπιά του, η επιλογή των τοποθεσιών μάς χαρίζουν ένα ανεξάντλητες υλικό 700.000 φωτογραφιών, μικρά έργα τέχνης, που θα μας προσφέρουν αέρινες περιηγήσεις για πολλά χρόνια ακόμα.

Η ανά χείρας έκδοση, ιδιαίτερα επιμελημένη, με το προσεκτικά επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό, μας προσκαλεί να κάνουμε ένα ταξίδι στον αέρα, τον χρόνο και τον χώρο, να γνωρίσουμε από ψηλά ό,τι δεν μπορούμε να δούμε – το σύνολο, τη σύνθεση, τα επιτεύγματα των ανθρώπων της Ελλάδας χωρίς να χάνεται η λεπτομέρεια, ο πλούτος. Μας καλεί να συμμετάσχουμε στις πτήσεις του, σαν να πετάγαμε δίπλα του, και να επιχειρήσουμε τη δική μας ερμηνεία, να σχηματίσουμε τη δική μας ομορφιά μέσα από το δικό του βλέμμα.

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις «Γεωρνταμιλή» για το υπέροχο δώρο!

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ
Κωνσταντίνος Τσέγας